Hoe moet ik mijn pakket verpakken?

Om toeslagen, beschadigingen en verlies van uw pakketten te voorkomen is de verpakking één van de belangrijkste onderdelen. We zien nog te vaak pakketten die onvoldoende verpakt verstuurd worden.

Officieel moet een pakket zodanig verpakt zijn dat het bestendigd is tegen een val van 1 meter. Dit wil dus zeggen dat u niet alleen een stevige doos moet hebben, maar ook goed moet letten op de opvulling aan de binnenkant van het pakket. Daarnaast moet u uw altijd afvragen of u wel alles kunt versturen. Zo is het natuurlijk niet verstandig om breekbaar materiaal te versturen wanneer dit niet professioneel verpakt is.

Tips om toeslagen te voorkomen
Er zijn verschillende redenen waarom een vervoerder u een toeslag kan doorberekenen op uw zending. Hieronder hebben we een aantal redenen voor u opgesomd:

  • het pakket is zwaarder dan het aangegeven gewicht. Maximaal gewichtsklasse is 30kg.
  • het pakket is groter dan de maximale aangeven afmetingen. Dit is inclusief verpakkingsmateriaal. Let er dus goed op dat u geen plastic of andere loshangende onderdelen aan of om uw pakket heeft hangen en soort dat alles goed vast zit.
  • de pakketzegel hoort op de lange zijde van uw pakket geplakt te worden. Daarnaast moet de barcode goed scanbaar zijn en mogen er geen vouwen, beschadiging of doorzichtige tape over de barcode geplakt worden.
  • het pakket moet herlabeld worden door bijvoorbeeld een foutief adres.
  • het pakket mag in in een buis of koker verzonden worden. Dit belemmerd het sorteer en vervoersproces. Dit pakket zal dan worden herpakt waarvoor een toeslag wordt doorberekend.

Vervoerder werken met geijkte machines om het gewicht, afmeting en vorm van de pakketten te meten.

Gebruik een Golfkartonnen doos

Pakketten moeten altijd in een kartonnen doos verstuurd worden. Zorg dat de inhoud zo goed mogelijk past. Voor een lichte lading kiest u enkellaags karton en voor zware pakketten kunt u het beste dubbellaags kartonnen dozen gebruiken.

Opvulpapier
Een handig vulmiddel is papier. Het is goedkoop, recyclebaar en u kunt er alle kanten mee op. Met proppen of strengen fixeert u de inhoud van de doos. Met papieren bufferblokken doet u hetzelfde, zonder alle ruimte in de doos te vullen.

Luchtkussens
Er zijn verschillende luchtgevulde folies waarmee u de inhoud van uw zending fixeert. Groot pluspunt is dat ze superlichtzijn, en uw zending dus niet verzwaren. Nadeel: ze vormen zich iets minder goed naar de inhoud van de doos.

Schuimzakken
Schuimzakken bevatten PUR-schuim dat bij gebruik perfect lege ruimtes opvult. Bestendig, schokdempend verpakkingsmateriaal waarmee u goederen snel inpakt en vastzet in de doos. Bijkomend voordeel: ze zijn lekker licht.